Commons:Veelgestelde vragen

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:FAQ and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:FAQ and have to be approved by a translation administrator.
Shortcut

Deze pagina behandelt een aantal veelgestelde vragen over Wikimedia Commons met een kort antwoord en verwijzingen naar achtergrondpagina's. Ga voor meer informatie over een "Creative Commons-licentie" naar Creative Commons Veelgestelde vragen.

Vragen over het project

Waar gaat deze site over?

"Wikimedia Commons" (kort: "Commons") is een mediaverzameling die wordt gemaakt en beheerd door vrijwilligers. De naam "Wikimedia Commons" is afgeleid van het parapluproject Wikimedia dat alle Wikimedia projecten beheert en het woord "common" omdat dat Engels is voor algemeen of gemeenschappelijk voor alle verschillende projecten van Wikimedia. Zo is het dus een centrale verzameling voor vrij gelicenseerde foto's, diagrammen, animaties, muziek, gesproken teksten, videoclips en media van alle soorten die bruikbaar zijn voor een willekeurig project van Wikimedia.

Wat is de scope van dit project?

Lees de pagina's Projectdoel en Wat is Commons niet.

Kan ik materiaal toevoegen aan deze site?

Ja, dat kunt u zeker! Dat is eigenlijk precies wat we willen dat u doet. Begin gewoon met de eerste stappen om onderdeel te worden van het project.

Welk materiaal kan ik uploaden?

Al het mediamateriaal met een vrije licentie dat bruikbaar is en aan een willekeurig project van Wikimedia toegevoegd kan worden. Toegestane bestandstypes. De licenties moeten commercieel gebruik en het maken van afgeleid werk toestaan1. Zie ook de auteursrechtenvraag voor de benodigde licentiecondities en Copyright regels per onderwerp.

Kan ik ook apps uploaden die geschikt zijn om iets uit te leggen of een concept te demonstreren?

In het algemeen: nee. Zie Projectdoel en Bestandstypen. Commons is niet bedoeld als een verzameling software, maar als een verzameling media. Er zijn andere projecten, zoals bijvoorbeeld F-Droid, maar lees Mobiele software distributie platformen voor een langere lijst, die wellicht meer geschikt zijn voor het delen van de software die u heeft gemaakt.

Kan ik ook zelfgeschreven tekst uploaden?

Commons gaat over multimedia - afbeeldingen, video en geluidsbestanden, niet over tekst. Als u bereidt bent uw tekst onder de GFDL te licenseren, dan zou het eventueel in een van de andere Wikimedia projecten passen, zoals Wikibooks, Wikipedia, Wikisource of Wikiversity. NB: u moet geen tekst daar gaan plaatsen als u niet bereid bent om het vrij te geven in het publieke domein of onder een licentie als Creative Commons Attribution/Share-Alike (CC BY en CC BY-SA). Om bijvoorbeeld tekst te gebruiken van uw eigen website, moet uw website een helder statement bevatten over het vrijgeven in het publieke domein of met een CC BY-SA licentie.

Waar zijn 'galerij' pagina's (main namespace) voor? Hoe moeten die worden ontworpen?

Galleries zijn een aanvulling op categorieën (primaire manier om bestanden op de Commons te ordenen en te vinden), als een andere manier om media weer te geven. Hiermee kunnen bestanden worden geannoteerd met bijschriften, worden weergegeven op betere formaten dan de standaardcategorie, georganiseerd in tabellen, enz. Meestal beginnen ze met korte bijschriften die het onderwerp kort in vele talen introduceren (deze kunnen automatisch worden gegenereerd met MultiDesc), gevolgd door hoofdsecties die meestal de tag <gallery> gebruiken (zie de metapagina voor richtlijnen).

De bestanden moeten worden gevolgd door interwikilinks (ook gegenereerd door Sum-it-up) en ten minste één categorie. Galerijpagina's moeten in ten minste één categorie zijn.

Een goede manier om een nieuwe galerijpagina te ontwerpen, is door een bestaande pagina aan te passen vanuit een vergelijkbaar onderwerp. Pagina's met soorten (planten/dieren) zijn noodzakelijkerwijs anders dan pagina's met locaties (steden/landen).

Wanneer moet ik een categorie en/of een galerij gebruiken?

Bestanden moeten altijd aan een beschrijvende categorie worden toegevoegd, want als ze alleen aan een galerij worden toegevoegd, en ze worden vervolgens uit de galerij verwijderd dan raken ze "kwijt". Categorieën zijn handig als grote verzamelingen van afbeeldingen over een bepaald onderwerp. Galerijen zijn handig om de beste, best illustrerende, interessantste afbeeldingen van een categorie in het spotlicht te zetten. Ze zijn ook handig voor het logisch presenteren van afbeeldingen, iets wat een categorie maar in lichte mate kan. Vergelijk bijvoorbeeld Tennis met Category:Tennis. Informatie kan ook op een hiërarchische manier worden gepresenteerd, zoals bijvoorbeeld op Pronunciation of Dutch municipality names en United States.

In het algemeen - gebruik welke u het beste lijkt (galerie/categorie), of met welke u het handigst bent. Sommige onderwerpen hebben specifieke richtlijnen voor het organiseren van media, zoals planten en dieren die onder het WikiProject Tree of Life vallen. Tenzij u geïnteresseerd bent om aan zulke projecten mee te werken, maak u niet te druk over de 'regels' tenzij iemand het u uitlegt. De mensen die aan het project werken zullen een en ander regelen.

Welke licenties moet ik gebruiken voor de bestanden die ik upload?

U moet zich ervoor zorgen dat elk bestand dat u uploadt ofwel in het publiek domein valt, ofwel is vrijgegeven onder een vrije licentie zoals GNU Free Documentation License of CC-BY/BY-SA. Voor meer licenties, zie Commons:Licentiëring en Commons:Auteursrechtentags. Verzin alstublieft niet zelf licenties, de meeste bestanden op het internet zijn beschermd door auteursrechten. Als u uw eigen werk hier publiceert, dan kunt u dit in het publiek domein plaatsen ({{PD-self}}) of onder een specifieke licentie vrijgeven {{self|license name}}, {{self|license 1|license 2}} door de betreffende code in de beschrijving van het bestand te plaatsen. Een andere mogelijkheid is om een van de opties te kiezen uit de lijst onder "own work" op Special:Upload.

Mag ik scans en afbeeldingen van een andere auteur die ik heb aangepast hier uploaden?

Nee. Alleen de auteur van het originele werk en/of degene die het recht hebben het werk te licenseren kunnen dit ook daadwerkelijk licenseren. Als dergelijk werk bepaalde licenties heeft, dan kan dat. In de Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported-licentie staat bijvoorbeeld specifiek dat u vrij bent om het materiaal te delen en aan te passen.[1] Een scan of een aanpassing maakt het niet automatisch uw "eigen werk". Dit betekent dat u niet zomaar een bestand van het internet kunt plukken en er een GFDL- of CC-licentie aan kunt koppelen. Ze ook Commons:Copyright rules by subject matter/nl.

Waarom staat Commons geen fair use toe?

Een van de basisprincipes van Wikimedia Commons was dat bestanden die hier werden opgeslagen in iedere willekeurige context gebruikt konden worden, willekeurig waar in de wereld, net zoals dit het geval is voor de inhoud van de encyclopedie (CC-BY-SA). Deze richtlijn beperkt Commons tot alleen de vrij gelicenseerde bestanden. Het principe, net als het geval is bij het NOPV, zal niet veranderen. Fair use heeft ook betrekking op de context waarin het bestand wordt geplaatst en is simpelweg niet van toepassing op Commons, dat alleen de bestanden maar opslaat. Daarnaast varieert de wetgeving rondom auteursrechten van land tot land en daarmee varieert ook de interpretatie van Fair Use, en menig land heeft helemaal geen fair use-concept. Dit betekent dat Fair Use weinig bruikbaar is buiten de Verenigde Staten.

Kan ik bestanden van deze site buiten Wikimedia gebruiken?

Ja dat kan. U zult wel de beschrijving van het bestand moeten bekijken onder welke licentie het is vrijgegeven. In de meeste gevallen is het in orde als u de auteur en licentieinformatie van beschrijvingspagina kopieert en dit met het bestand publiceert.

Welke informatie moet ik in de beschrijving van mijn bestand zetten?

Lees hiervoor de Eerste stappen. Het is aanbevolen om het sjabloon information te gebruiken. Als u de Upload Wizard of het uploadformulier gebruikt, wordt {{Information}} automatisch gebruikt en de invoer/gegevensinput/data wordt daarin correct geplaatst.

Waar krijg ik naamsvermelding voor mijn bestand?

Sommige van onze licenties verplichten naamsvermelding bij gebruik van het bestand. Dit betekent dat de fotograaf iedere keer wordt vermeld als zijn/haar foto wordt gebruikt. Zet daarom dan ook de naam die u vermeld wilt hebben in de beschrijvingspagina van de afbeelding. Als een lezer van Wikipedia op de foto klikt om het groter te bekijken, zal dan ook uw naam zien.

Wat gebeurt er als een Flickr-licentie verandert?

Auteurs veranderen hun Creative Commons-licentie soms, maar hun licentie ten tijde van verificatie kan niet worden ingetrokken. Als een upload van Flickr een CC-BY- or CC-BY SA-licentie heeft en is, en dit klopt als dit wordt gecontroleerd, dan blijft het bestand op Commons onder die licentie. Nieuwe versies van zo'n geverifieerd bestand blijven ook op Commons. Verificatie wordt gedaan door FlickreviewR, administrator of vertrouwde gebruiker (trusted user) door een melding op de bestandspagina.

Ik heb een afbeelding geüpload, kan ik de licentie later intrekken?

Nee.

Vrije licenties zijn zo ontworpen dat als u het werk eenmaal heeft vrijgegeven, u later niet meer kunt eisen dat mensen stoppen met het gebruik van die specifieke licentie om het werk te gebruiken. Dit wordt gedaan om de gebruikers te beschermen tegen het besteden van hun tijd en energie aan het verbeteren van wat u uploadt of het ontwikkelen van iets rond dat werk, om er later achter te komen dat hun werk helemaal niet kan worden gedistribueerd omdat u van gedachten bent veranderd. Zie ook dit officiële Creative Commons FAQ onderwerp, meer info.

Denk er dus goed na voordat u foto's uploadt naar Wikimedia Commons.

Dat gezegd hebbende, worden bij sommige gelegenheden, zoals wanneer het duidelijk is dat er een fout is gemaakt en de uploader de verwijdering vraagt direct na de upload, de afbeeldingen verwijderd. Maar dit is geen regel die u kunt gebruiken als uw upload een week of langer op Commons is.

Ik ben niet de auteur, maar ik heb de toestemming

Als u niet de auteur bent, maar u hebt de toestemming van de auteur heeft om te verspreiden onder een vrije licentie (COM:L), zie dan Wanneer neem ik wel contact op met VRT?

Technische vragen

Gebruikt Commons een speciale wiki-engine?

Nee. Het is dezelfde MediaWiki als voor de meeste andere Wikimedia-sites, maar met galerijen in plaats van artikelen in de hoofd namespace (zie de vraag hierboven). Maar deze site heeft veel zwaar aangepaste gadgets en de meeste sjablonen zijn uniek voor Commons en lokaal ontwikkeld.

In welke resolutie moet ik afbeeldingen uploaden?

De hoogste resolutie die u heeft voor een afbeelding is van harte welkom. U hoeft u geen zorgen te maken over de ruimte op de server of de tijd die een Wikipedia-pagina waar uw afbeelding op staat nodig heeft om te laden, want de software maakt automatisch een kleinere versie aan (thumbnail; zoals aangegeven in het artikel) in de cache.

Dat gezegd hebbende, als het bestand heel erg groot is, mislukt dit in sommige gevallen als het renderen te veel tijd of geheugen inneemt (in dit geval wordt er geen verkleind bestand getoond of het volledige bestand wordt naar de browser gestuurd waardoor het niet meer reageert). Voor PNG-bestanden is er een harde limiet van 12 megapixels. Grote JPEG-bestanden zijn alleen een probleem als ze in progressieve mode worden opgeslagen omdat het hele bestand dan in een keer moet worden verwerkt. Gebruik daarom baseline mode.

In deze gevallen, uploadt u het bestand toch, maar laadt u dan een verkleinde versie over het origineel (ongeveer. 6 megapixels); de volledige versie zal dan toch in de geschiedenis van het bestand (en voor verder gebruik) beschikbaar zijn. Graag een vermelding ernaar in de bestandsbeschrijving.

Hoe kan ik direct vanuit Wikipedia naar een file op Commons verwijzen?

U kunt gewoon een link aanmaken alsof het om een lokaal bestand ging. ([[Bestand:Plaatje.jpg]]) N.B.: er zou een kleine vertraging kunnen optreden in het laden van het bestand op Wikipedia. Dit komt door een vertraging in de cache van de afbeeldingen en kan worden verbeterd door de bestandspagina op Commons te herladen. Zie ook de volgende Engelse hulppagina's: MediaWiki image help, media help page in Meta-wiki, Wikipedia image markup page en Wikipedia picture tutorial.

Hoe kan ik naar een afbeelding linken zonder deze te tonen?

Gebruik [[:File:Example.jpg]]. Dat wordt als File:Example.jpg weergegeven.

Hoe kan ik een bestand van Wikipedia naar Commons verplaatsen?

Als het bestand onder een vrije licentie is geplaatst, gebruik dan de FileImporter om het op Commons te zetten.

Hoe kan ik een bestand hernoemen/verplaatsen?

Als u de uploader bent en het bestand recent heeft geplaatst, bekijk de Naamgeving en voeg aan de bestandsbeschrijvingspagina het sjabloon {{rename|1=nieuwe naam.jpg|2=1|3=uploader request: please rename to fix .. }}, toe, waar |2= is een getal van 1 tm 7 (met 2=1: het is een verzoek van de uploader).

Als u niet de uploader bent, controleer dan of de reden overeenkomt met de reden die wordt beschreven op deze pagina. Zo ja, gebruik dan ook {{Rename}} met vermelding van de bijbehorende reden.

Galerijen en gebruikerspagina's kunnen worden hernoemd door in te loggen en dan linksboven op "move" te klikken (de plaats ligt aan de skin die u gebruikt). Deze optie is niet aanwezig voor nieuwe gebruikers. Als het nodig is, vraag iemand anders om dit voor u te doen.

Hoe kan ik een categorie hernoemen/verplaatsen?

Zie Categorie hernoemen.

Hoe plaats ik een pagina / afbeelding in een categorie?

Om een afbeelding of pagina toe te voegen aan de categorie Foo, voegt u de volgende link toe aan de beschrijving van de afbeelding (resp. de pagina): [[Category:Foo]]. Dit is een "magische" link, die a) in het categorievak onderaan de pagina verschijnt en b) ervoor zorgt dat de afbeelding in de categorie verschijnt. Zie Commons:Categorieën voor meer informatie.

Hoe kan ik het beste mijn bestanden categoriseren?

De Golden Gate Bridge is een brug in San Francisco, Verenigde Staten. Echter, Category:Bridges, Category:San Francisco en Category:United States zijn te algemeen. Kijk in plaats daarvan naar Category:Golden Gate Bridge. Aangezien dit verder is onderverdeeld, is Category:Golden Gate Bridge from Fort Point het meest geschikt voor de bovenstaande afbeelding.

De categorieën moeten antwoorden op de W-vragen, en de belangrijkste: Wat is het? Waar is het? Een bestand moet worden geplaatst in de meest specifieke categorie/categorieën die bij de bestanden passen. We gebruiken geen algemene zoekwoorden zoals "natuur" of "architectuur" om bestanden te organiseren.

Er zijn verschillende manieren om geschikte categorieën (of galerijpagina's) te vinden.

  • Kijk naar Hoofdpagina en naar de categorieën die daar worden gegeven, en ga naar degene die het beste bij uw afbeelding past. Kijk vervolgens naar subcategorieën en pagina's in die categorie, en kies opnieuw degene die het beste past. Herhaal dit totdat u geen specifiekere plek meer vindt voor uw afbeelding.
  • Typ de naam (of locatie, of een korte beschrijving) van het afgebeelde motief in het zoekveld. Zoek in de zoekresultaten naar een geschikte categorie of foto's van hetzelfde motief die al goed zijn gecategoriseerd.
  • Als uw foto geschikt is om een specifiek Wikipedia-artikel te illustreren, zoek dan uit of er een link is naar de overeenkomstige Commons-categorie (of galerij) in de secties "In andere projecten" of "Externe links" van het artikel, en volg die link.

Als u het niet zeker weet, kies dan een algemenere categorie. Tenzij een afbeelding echter extra belangrijke elementen bevat die nu hun eigen subcategorieën missen, vermijdt u het categoriseren van afbeeldingen in zowel een subcategorie als een van de meer algemene bovenliggende categorieën van deze subcategorie. Zie Commons:Categorieën voor meer informatie.

Waarom kan het zijn dat een categorielijst niet up-to-date is?

Soms worden pagina's niet handmatig in categorieën geplaatst door Commons-editors, maar door middel van een speciale bewerkingshulpmiddel genaamd een sjabloon, dat kan worden gebruikt om identieke informatie (inclusief informatie over categorielidmaatschap) op veel verschillende pagina's tegelijk te plaatsen. Wanneer de informatie op een dergelijk sjabloon wordt bewerkt, worden de pagina's die dat sjabloon bevatten niet noodzakelijkerwijs onmiddellijk bijgewerkt. Dit betekent dat pagina's mogelijk niet altijd in de meest actuele categorieën worden weergegeven. Dit probleem heeft echter meestal betrekking op projectonderhoudscategorieën in plaats van op de categorieën die worden gebruikt voor browsen.

Verschillende andere tijdelijke vertragingen kunnen soms betekenen dat de lijsten van categorieleden of subcategorieën, of de gegeven pagina's niet volledig up-to-date zijn. Als u Commons redigeert en ziet dat uw pagina nog niet is verschenen in een categorie of is verwijderd uit een oude categorie, raak dan niet in paniek! Het probleem zal waarschijnlijk binnen enkele minuten of in zeldzame gevallen na een langere tijd opgelost worden.

Hoe moeten categorieën worden georganiseerd?

See also: Commons:Categories.

Probeer een bestaande structuur te volgen als u een categorie uitbreidt. Zorg ervoor dat iedere categorie ten minste een hogerliggende categorie heeft. Kijk of er een categoriestructuur is voor een soortgelijk interessegebied of dat er een is waarop u uw categoriestructuur kunt baseren. Speciaal voor diersoorten en landen moet de structuur de conventies van de bestaande structuur volgen. Zie ook Commons:Categorieën voor meer informatie.

Hoe kan ik het beste een galerij maken van mijn foto's?

Zie Afbeeldingen en andere geüploade bestanden - Galerijtag, categorie, tabel met afbeeldingen voor meer informatie over het creëren van een galerij met de <gallery> tag. U kunt een gebruikersfotogalerij maken als een subpagina van uw gebruikerspagina (dus als u gebruiker Foo bent, dan is uw galerij op User:Foo/galerij). Alle fotogalerijen van gebruikers horen thuis in de Category:User galleries, daar staan ook een aantal voorbeelden. Om alle foto's te vinden die u heeft geüpload, kijk dan op hier op de uploadlog, of klik op "Galerij" bovenaan uw gebruikerspagina voor een automatisch gegenereerde galerij.

Hoe maak ik een galerij aan?

Zie deze pagina voor informatie over hoe u op een eenvoudige manier galerijen kunt maken – met de <gallery> tag. De pagina Commons:Galleries/nl kan u informatie geven over algemene conventies van galerijen hier op Commons.

Waarom heb ik de oude en niet de nieuwe afbeelding op mijn scherm? (Of - mijn miniatuur klopt niet)

Probeer uw cache te verversen door de "refresh"-knop. Zorg ervoor dat u "Shift" ingedrukt houdt (hard refresh). Soms is er een vertraging in het genereren van een nieuwe miniatuur voor een nieuwere versie van een afbeelding. Het purgen van de cache is dan een goed manier, Commons wordt dan gedwongen om de pagina opnieuw aan te maken en niet een versie uit de cache te gebruiken.

Lees Help:Purge, en:WP:BYPASS en en:WP:PURGE voor meer details.

Kan ik video en/of audio uploaden?

Ja! Neem een kijkje in onze gidsen over video en audio.

Waarom kan ik sommige bestanden niet zien?

Het zou een probleem met de miniaturen kunnen zijn (zie hierboven). Het kan ook zijn dat uw ad-blockingsoftware denkt dat het bestand reclame is. Kunt u Image:D-fructose.png zien? Zo nee, dan is dat de mogelijke bron van het probleem. Dit specifieke bestand heeft de URL http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/D-fructose.png, waarin de string "/ad/" voorkomt. Uw software is wellicht zo ingesteld dat het alle afbeeldingen met een URL met die string erin ziet als reclame. Verander de instellingen zodat die regel niet wordt toegepast op de domeinen .wikimedia.org en .wikipedia.org. Dat zou het probleem moeten oplossen.

Het bestand kan te groot zijn om een miniatuur te geven (bijvoorbeeld een grote JPG in progressieve modus). Zie: Bestandstypen - Grootte en schalen.

Hoe kan ik naar bestanden zoeken?

Gebruik de zoekfunctie aan de linkerkant. Kijk naar Special:MediaSearch en Special:Search en volg de aanwijzingen en links. Meer geavanceerd zoeken is beschreven in Help:Searching en Commons:Tools#Search. U kunt ook naar gerelateerde artikelen in Wikipedia gaan en kijken welke afbeeldingen ze daar gebruiken. Sommige zijn waarschijnlijk al op Commons en zijn gecategoriseerd waardoor u een hint krijgt waar u verder zou kunnen kijken.

Hoe wordt de software aangepast voor dit project?

Zie Commons:Tools, Commons:Gadgets/nl en Commons:Bugs/nl.

Ik heb veel bestanden. Kan ik een batchupload doen?

Ja. Met de UploadWizard kunt u een batch bestanden tegelijkertijd uploaden.

Er zijn ook een aantal populaire standalone batch-upload hulpmiddelen die u op uw computer kunt installeren.

Als u Lightroom, Darktable of Digikam gebruikt, zijn er ook extensies voor direct uploaden (batches) van afbeeldingen in uw bewerkingssoftware beschikbaar.

Voor degenen die vertrouwd zijn met de Unix opdrachtregel of Python, zijn er ook een aantal uploadscripts voor batchuploads beschikbaar.

Een bestand of pagina moet hernoemd of verplaatst worden. Kan dit gedaan worden?

Galerijen en andere standaardpagina's: ja. Accounts ouder dan vier dagen kunnen artikelen hernoemen via het tabblad 'verplaatsen' bovenaan de pagina. Merk op dat voor verschillende paginatitels in verschillende talen doorverwijzingen moeten worden aangemaakt in plaats van een pagina te verplaatsen.

Bestanden (afbeeldingen): Ja, maar alleen door beheerders of gebruikers met het recht om bestanden te verplaatsen. Zie § Hoe kan ik een bestand hernoemen/verplaatsen?.

Categorieën: nee. Als de categorie met de slechte naam nog steeds een waarschijnlijke categorie is (in plaats van een spelfout), moet de categorie met de slechte naam worden omgezet in een zachte doorverwijzing door deze te taggen met {{Category redirect}}. De afbeeldingen in de categorie moeten handmatig worden gewijzigd om tot de nieuwe categorie te behoren. (Cat-a-lot is een gadget die zo'n massale hercategorisatie gemakkelijk maakt.) Houd er rekening mee dat vanwege technische beperkingen de categorieën allemaal in het Engels moeten zijn.

Ik kreeg de melding : "." is not an allowed file format. See Commons:File types for more information. bij het uploaden

Zorg ervoor dat het bestand dat u uploadt een extensie heeft en dat er eentje is die is toegestaan op Commons. Zorg er ook voor dat u geen spatie heeft voor of achter de punt.

Zorg ervoor dat er een extensie staat in het Destination filename:-veld. Voorbeeld: "Molen in Harderwijk in de regen.jpg" en niet alleen "Molen in Harderwijk in de regen".

Wat betekent bij het uploaden de fout This file contains HTML or script code that may be erroneously interpreted by a web browser.

Het bestand dat u probeerde te uploaden, bevat HTML-code in de metagegevens. Hoogstwaarschijnlijk heeft u geprobeerd een JPG-bestand te uploaden en bevindt de HTML zich in het bestand Exif gegevens. Om veiligheidsredenen kunnen dergelijke bestanden niet worden geüpload.

U moet de HTML-code verwijderen uit de metadata van het bestand. U moet toegang hebben tot software waarmee u dergelijke metadata kunt bewerken. Een manier om dit te doen is via exiftool. Dit is een zeer krachtig commando-programma om beeldmetadata te bewerken. Als u een computer gebruikt met het Windows-besturingssysteem, is er ook een grafische gebruikersinterface van dat hulpmiddel met de naam ExiftoolGUI.

Als het bestand dat u probeerde te uploaden, van Flickr is, kunt u de metadata op Flickr bekijken (maar niet bewerken). Bijvoorbeeld, deze Flickr-afbeelding heeft HTML in zijn metadata en zal dus deze foutmelding veroorzaken. U kunt de metadata bekijken door "/meta" aan te voegen aan de URL: metadata van deze afbeelding. De metadata-invoer "Capitation-Abstract" bevat HTML-code: <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Napier,_New_Zealand#1931_earthquake">Wikipedia</a>. Dat is het stukje dat u moet verwijderen. (Ja, het is gewoon een onschuldige link. Maar met HTML kunt u meer kwaadwillende dingen proberen te doen, en dus verbiedt onze software gewoon HTML in beeldmetadata.) Download het Flickr-bestand naar uw computer en verwijder de HTML uit de metadata.

Nadat u de HTML uit de metadata van de afbeelding hebt verwijderd, zou u het bestand moeten kunnen uploaden. (Upload dit voorbeeldbestand echter niet van Flickr, het bestaat al.)

Ik wil een Commons-bestand gebruiken, maar er is al een bestand op mijn lokale wiki met die naam waardoor dit niet lukt.

Helaas is op dit moment de enige optie om het lokale bestand te verwijderen of om het bestand op Commons opnieuw, onder een andere naam, te uploaden. Als de lokale afbeelding wordt herbenoemd, kijk dan of er een redirect / doorverwijzing is en of die goed gaat.

Hoe kan ik een nieuwe versie van een bestand uploaden?

Dit kan alleen als uw account ouder is dan 4 dagen.

Ten tweede, overweeg om naar een apart bestand te uploaden, tenzij de wijzigingen relatief klein zijn. Zie Overschrijven van bestaande bestanden.

Het nieuwe bestand is opgeslagen op uw computer. Ga naar de bestandspagina, en onder "file History" is er een link "Upload a new version of this file". Klik hierop, en zoek/selecteer het gewenste bestand op uw computer. Voor de bewerkingssamenvatting graag kort vermelden wat het verschil is met de oude versie zoals bijvoorbeeld "hi-res-versie" of "fixed colour balance" etc. Klik dan op "Upload File". U krijgt de waarschuwing dat het bestand al bestaat, maar omdat dit is wat u van plan was, ga gewoon door.

Overschrijf geen bestaande bestanden met nieuwe bestanden die niet hetzelfde zijn.

Hoe kom ik erachter welke pagina's naar mijn bestand linken?

Onder de sectie "Bestandsgeschiedenis" bevinden zich twee secties over "bestandsgebruik", een met de titel Bestandsgebruik op Commons en een andere met de titel Bestandsgebruik op andere wiki's. Deze twee secties geven een overzicht van alle instanties op projecten van de Wikimedia Foundation waar uw bestand nu in gebruik is.

Waarom wordt de tekst van mijn upload gecorrigeerd vlak na de upload?

In de laatste paar jaar werkt Wikimedia Commons hard aan de lokalisatie of internationalisering van de tekst die de gebruikers zien op de pagina's. Het doel is om de inhoud te laten zien in de taal naar keuze van de gebruiker. De huidige tekst in het uploadformulier is nog niet ingesteld op deze internationalisering en wordt daarom kort na upload aangepast door bots. Een aantal van de aanpassingen die u kunt verwachten zijn:

  • Summary{{int:filedesc}}
  • [[Commons:Copyright tags|Licensing]]{{int:license}}
  • Own work{{Own}}

Recente discussies over dit onderwerp zijn te vinden hier en hier.

Kan de tekst in het uploadformulier niet worden aangepast naar die internationale codes?

De tekst kan alleen worden aangepast door de Mediawiki-code aan te passen. Het is een bekend probleem, maar het is onduidelijk (in november 2009) of er plannen zijn om dit aan te passen. Discussies hierover zijn hier te vinden.

Waarom is mijn afbeelding gedraaid na het uploaden?

Dit is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van een fout in de EXIF gegevens (ook wel de "metadata" genoemd). Zie Rotatie voor informatie over het oplossen van dit probleem.

Hoe corrigeer ik de oriëntatie van een afbeelding?

Als uw afbeelding ondersteboven wordt weergegeven of 90° moet worden gedraaid, klikt u op het tabblad Bewerken bovenaan de bestandspagina. Scroll vervolgens naar beneden en typ {{Rotate}} ergens in het bewerkingsvenster. Hiermee wordt een "rotatie"-sjabloon aan uw bestand toegevoegd (als u precies weet hoe u de afbeelding wilt roteren, voegt u die informatie toe aan de sjabloon volgens de onderstaande instructies). Eindig door onderaan de pagina op Wijzigingen publiceren te klikken. Na een paar uur zal een bot de afbeelding automatisch roteren (indien mogelijk zonder verlies van kwaliteit).

RotateLink is een standaard gadget om een link “( rotatie verzoek)” toe te voegen aan bestandspagina's, waarmee u eenvoudig (automatisch) elke rotatie kunt aanvragen.

Handmatige manier:

Sjabloon Draaien
{{rotate|90}} 90 graden rechtsom
{{rotate|180}} 180 graden
{{rotate|270}} 90 graden linksom

Als u een rotatie met een andere waarde aanvraagt (bijv. 5°), wordt de afbeelding in deze categorie geplaatst voor verwerking door mensen. Misschien neemt een redacteur de tijd om het te roteren, dan kan het wat langer duren.

Mijn camera zet een tijdstempel op foto's

Dat is niet goed. Zet het uit. Het is veel beter om uw camera dit soort dingen te laten opslaan in de Exif-gegevens, de meeste apparaten doen dat automatisch.

Wat zijn de vreemd genaamde componenten in bestandspaden?

En hoe worden ze bepaald?

Als u naar een bestand op een MediaWiki-installatie gaat, bijvoorbeeld File:Spelterini Blüemlisalp.jpg, en u klikt om de volledige versie te bekijken, dan kan het zijn dat het bestand zich op de URL https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/Spelterini_Bl%C3%BCemlisalp.jpg bevindt. (Het "%C3%BC" gedeelte is slechts het resultaat van url-encoding de Umlaut "ü".)

Waar komt dat deel "/a/ae" vandaan?
De "a" en "ae" duiden enkele submappen aan die worden gebruikt om problemen met mappen met te veel bestanden te voorkomen. Stel u alle miljoenen bestanden op de Commons in één map voor! Sommige besturingssystemen hebben problemen met het omgaan met mappen met veel bestanden. (Probeer te werken met een map met een paar duizend bestanden op Windows...)
Kan het worden berekend op basis van de bestandsnaam?
Ja. Het zijn de eerste en de eerste twee karakters van de MD5-hash van de bestandsnaam (spaties vervangen door underscores) zonder de namespace. De bestandsnaam "Spelterini_Blüemlisalp.jpg" heeft de MD5-hash "ae1a26d34d6a674d4400c8a1e6fe73f8".
MediaWiki installaties kunnen worden geconfigureerd over het genereren van deze bestandsnamen en directorystructuren. Elke installatie heeft een of meer mappen, die al dan niet lokaal kunnen zijn. Ten eerste worden dergelijke submappen alleen gebruikt als de algemene server-side configuratie-instelling $wgHashedUploadDirectory true is (of $wgHashedSharedUploadDirectory voor gedeelde repositories). Vervolgens is er voor elke bestandsmap een eigenschap genaamd hashLevels die bepaalt hoe diep de mappenstructuur moet zijn. Als dit nul is, worden dergelijke onderliggende mappen niet gebruikt. Indien ingesteld op b.v. 3, worden drie niveaus van mappen gebruikt; Voor het bovenstaande voorbeeld zou men "/a/ae/ae1" krijgen.
Deze methode van het opslaan van bestanden is er in MediaWiki sinds versie 1.1 (en mogelijk zelfs eerder), hoewel het in de loop van de tijd een beetje meer instelbaar is geworden; aanvankelijk werden er hardcoded twee hashniveaus gebruikt.
U kunt controleren wat de bestands-URL voor een bepaalde bestandsnaam zal zijn op Special:FilePath. Het pad kan ook worden opgevraagd via de MediaWiki API met behulp van bijvoorbeeld een query als https://commons.wikimedia.org/w/api.php?action=query&titles=File:Spelterini_Bl%C3%BCemlisalp.jpg&prop=imageinfo&iiprop=url. Beide methoden werken echter alleen voor bestaande bestanden.
Online MD5-berekeningen verschillen in de manier waarop ze UTF-8-invoer behandelen. Twee die waarden geven die overeenkomen met de manier waarop MediaWiki UTF-8-stringen hasht zijn helloacm. com/md5/ en md5.cz.

Hoe vertaal ik de ondertiteling van een video?

U kunt een kopie maken van de getimede tekstpagina met de getranscribeerde ondertitels, waarbij u de taalcode op de getimede tekstpagina wijzigt in uw taalcode. Daarna vertaalt u gewoon de tekst. Zie deze pagina.

Internal error: bad token

Bij het uploaden van een bestand ziet u mogelijk de foutmelding nternal error: Bad token. Dit wordt meestal opgelost door uit te loggen bij Commons, uw browser te sluiten en opnieuw te beginnen. Als dit niet het geval is, kunt u bovendien alle cookies (of alleen het wikimedia.org cookie) verwijderen en de cache van uw browser legen voordat u het opnieuw probeert. Als dit het probleem niet oplost, probeer dan adblockers of netwerkfilters uit te schakelen (soms kan het token eruitzien als een advertentie-URL).

Hoe sluit ik mijn account?

Als u wilt stoppen met het gebruik van Commons, dan is er geen speciale procedure nodig: stop gewoon met het bezoeken van de site. Accounts kunnen niet volledig worden verwijderd, maar er kunnen wel enkele maatregelen worden genomen voor privacy. Zie deze pagina.

Hoe dien ik een verzoek in om een bestand te verwijderen?

Bekijk de pagina's op Commons:Deletion.

Waarom kan ik niet uploaden?

In sommige gevallen kunnen uploads worden geblokkeerd door een Commons:Abuse filter/nl.

Vragen over de Commons-gemeenschap

Wat is een beheerder en hoe kan ik dat worden?

Zie Commons:Beheerders.

Waar kan ik vragen stellen?

Als u een vraag wilt stellen waarvan u denkt dat het waarschijnlijk is dat die al eerder is gesteld, stel die dan bij de Nederlandstalige Helpdesk of bij de Engelstalige Helpdesk. Als u een vraag wilt stellen die wellicht nieuw is of meer aandacht van de gemeenschap vergt, gebruik dan de Commons:De Kroeg (in het Nederlands) of Commons:Village pump (in het Engels).

Hoe werkt Commons samen met gelijksoortige projecten?

Commons is erg geïnteresseerd in samenwerken met projecten met een gelijksoortig doel. Deals.

Wat moet ik doen als een pagina of bestand verwijderd moet worden?

Lees Verwijderingsverzoeken en Verwijderingsbeleid.

Waarom worden niet alle afbeeldingen van projecten van Wikimedia hier toegevoegd?

De belangrijkste reden: sommige Wikipedia's hebben een minder streng beleid dan Commons, dus afbeeldingen die hier niet mogen, kunnen daar wel. Commons zal geen (en kan geen) materiaal toestaan onder een fair use-licentie, zoals bepaalde Wikipedia's wel doen.

Welke taal moet ik hier gebruiken?

Idealiter gebruikt u welke taal u wilt. Zie ook Commons:Taalbeleid. Om technische redenen dienen namen van categorieën in het Engels te zijn.

Mensen die het Engels niet goed machtig zijn hebben het op Commons nog niet zo naar hun zin. Commons probeert informatie te geven in zoveel mogelijk talen, maar niet-Engelstalige pagina's blijken snel te verouderen of incompleet te zijn. Ook namen van categorieën kunnen bijvoorbeeld niet transparant vertaald worden.

Referenties

  1. https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en